Por
Por jest nie tylko warzywem o cennych walorach odżywczych. Stanowi też doskonałą alternatywę dla cebuli, łagodniejszą i lepiej tolerowaną przez organizm. Dlatego jest popularnym składnikiem sałatek i surówek, a także obowiązkowym elementem włoszczyzny, stanowiącej bazę większości zup. Por został też doceniony za wartości zdrowotne znacznie wcześniej niż większość innych popularnych warzyw. Dlatego zostały one sprawdzone przez liczne pokolenia. Wśród wielu składników, których dostarcza organizmowi to warzywo, można wymienić: witaminy: C, A, E, B1, B2 i PP, żelazo, wapń, magnez i potas, białka, kwas nikotynowy oraz olejki eteryczne, które pobudzają apetyt i mają właściwości inhalacyjne. Ponadto jest to warzywo niskokaloryczne, gdyż 100 gramów pora dostarcza jedynie 24 kcal.
Wartości odżywcze porów
Por jest cennym warzywem, które może w znacznym stopniu poprawiać kondycję organizmu. Zawarte w nim związki wspomagają układ krążenia, leczą anemię i działają przeciwnowotworowo, bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Podobnie do cebuli białej jest wykorzystywany jako składnik syropu łagodzącego kaszel i infekcje dróg oddechowych. Ma również właściwości skutkujące złagodzeniem bólu reumatycznego. Wśród wielu zalet, jakie podkreśla producent porów, są też właściwości odtruwające warzywa. Wspomaga ono walkę ze spalinami, zatruciem grzybami czy innymi czynnikami toksycznymi. Por wspiera też leczenie kamicy i nieżytów dróg moczowych, jest doskonałym afrodyzjakiem i pomaga przy niestrawności. Bulion z pora jest też świetny na odrobaczenie i na kaca.