Cebula biała, czerwona i inne odmiany

Cebula biała jest warzywem, które przez jednych jest uwielbiane, a w innych budzi niechęć. Ze względu na charakterystyczny, ostry smak i zapach najczęściej stosuje się ją alternatywnie dla przypraw, jako składnik, który poprawia wyrazistość potraw. Znacznie rzadziej jest spożywana w postaci naturalnej, w jednoskładnikowych surówkach czy sałatkach. Ze względu na wyjątkowe bogactwo substancji odżywczych cebula biała czy cebula czerwona powinny znaleźć się w każdej diecie. Dzięki różnorodności odmian, ich walorów smakowych czy stopnia ostrości można dobrać warzywo do własnych gustów kulinarnych lub też przygotować je w postaci duszonej, smażonej czy pieczonej w piekarniku. Do łagodniejszych odmian zalicza się też czosnek askaloński, czyli dobrze znana w Polsce cebula szalotka. Jako dodatek do sałatek znakomita jest też cebula czerwona, która świetnie łączy się z mieszanką sałat, tuńczyka czy łososia, pomidorów i oliwek. Poniżej przedstawiamy produkowane przez nas odmiany cebuli oraz ich wartości odżywcze i zdrowotne.

 

Żółta cebula

Spożywanie żółtej odmiany cebuli wpływa na pobudzenie wydzielania soków trawiennych oraz wzmacnia apetyt i działa moczopędnie. Jest to najbardziej znany gatunek tego warzywa, który zawiera mnóstwo witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy A, B i C, a także krzem, wapń, żelazo i cynk. Z tego powodu w Polsce cebula żółta jest powszechnie stosowana w postaci syropu na odporność i łagodzenie infekcji górnych dróg oddechowych. Natomiast we Francji zupę cebulową uznaje się jako podstawowy element diety cukrzycowej.

 

Biała cebula

Cebula biała jest gatunkiem o chrupkiej strukturze i czosnkowym posmaku. Stąd jej druga nazwa – cebula czosnkowa. Jest odpowiednim produktem nawet dla osób z problemami układu trawiennego i wątroby. Wzmacnia odporność i wykazuje duże właściwości bakteriobójcze. Cebula biała jest powszechnie stosowana w medycynie naturalnej.

 

Cebula czerwona

Cebula czerwona jest popularnym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. Jest znacznie łagodniejsza w smaku od odmiany żółtej, dlatego stanowi doskonały produkt do sałatek. Tak jak inne gatunki tego warzywa, cebula czerwona wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest skutecznym lekarstwem na przeziębienia, a warto też wiedzieć, że zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu. Jej spożywanie wpływa na rozrzedzenie krwi i obniżenie ciśnienia. Udowodnione jest również hamowanie przez nią rozwoju komórek rakowych.

 

Czosnek askaloński (cebula szalotka)

Jako producent tej odmiany cebuli polecamy ją ze względu na wiele znakomitych właściwości zdrowotnych. Być może jest to zasługą faktu, że łączy ona w sobie cechy cebuli i czosnku. Warzywo dostarcza organizmowi szereg minerałów takich jak: jod, miedź, mangan, potas czy też wapń. Zawiera też witaminy z grup A, B, C i E. Jej spożywanie wzmacnia odporność, ale też na przykład obniża ciśnienie krwi, redukuje zły cholesterol i reguluje poziom cukru.

Cebula biała jest warzywem, które przez jednych jest uwielbiane, a w innych budzi niechęć. Ze względu na charakterystyczny, ostry smak i zapach najczęściej stosuje się ją alternatywnie dla przypraw, jako składnik, który poprawia wyrazistość potraw. Znacznie rzadziej jest spożywana w postaci naturalnej, w jednoskładnikowych surówkach czy sałatkach. Ze względu na wyjątkowe bogactwo substancji odżywczych cebula biała czy cebula czerwona powinny znaleźć się w każdej diecie. Dzięki różnorodności odmian, ich walorów smakowych czy stopnia ostrości można dobrać warzywo do własnych gustów kulinarnych lub też przygotować je w postaci duszonej, smażonej czy pieczonej w piekarniku. Do łagodniejszych odmian zalicza się też czosnek askaloński, czyli dobrze znana w Polsce cebula szalotka. Jako dodatek do sałatek znakomita jest też cebula czerwona, która świetnie łączy się z mieszanką sałat, tuńczyka czy łososia, pomidorów i oliwek. Poniżej przedstawiamy produkowane przez nas odmiany cebuli oraz ich wartości odżywcze i zdrowotne.

 

Żółta cebula

Spożywanie żółtej odmiany cebuli wpływa na pobudzenie wydzielania soków trawiennych oraz wzmacnia apetyt i działa moczopędnie. Jest to najbardziej znany gatunek tego warzywa, który zawiera mnóstwo witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy A, B i C, a także krzem, wapń, żelazo i cynk. Z tego powodu w Polsce cebula żółta jest powszechnie stosowana w postaci syropu na odporność i łagodzenie infekcji górnych dróg oddechowych. Natomiast we Francji zupę cebulową uznaje się jako podstawowy element diety cukrzycowej.

 

Biała cebula

Cebula biała jest gatunkiem o chrupkiej strukturze i czosnkowym posmaku. Stąd jej druga nazwa – cebula czosnkowa. Jest odpowiednim produktem nawet dla osób z problemami układu trawiennego i wątroby. Wzmacnia odporność i wykazuje duże właściwości bakteriobójcze. Cebula biała jest powszechnie stosowana w medycynie naturalnej.

 

Cebula czerwona

Cebula czerwona jest popularnym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. Jest znacznie łagodniejsza w smaku od odmiany żółtej, dlatego stanowi doskonały produkt do sałatek. Tak jak inne gatunki tego warzywa, cebula czerwona wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest skutecznym lekarstwem na przeziębienia, a warto też wiedzieć, że zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu. Jej spożywanie wpływa na rozrzedzenie krwi i obniżenie ciśnienia. Udowodnione jest również hamowanie przez nią rozwoju komórek rakowych.

 

Czosnek askaloński (cebula szalotka)

Jako producent tej odmiany cebuli polecamy ją ze względu na wiele znakomitych właściwości zdrowotnych. Być może jest to zasługą faktu, że łączy ona w sobie cechy cebuli i czosnku. Warzywo dostarcza organizmowi szereg minerałów takich jak: jod, miedź, mangan, potas czy też wapń. Zawiera też witaminy z grup A, B, C i E. Jej spożywanie wzmacnia odporność, ale też na przykład obniża ciśnienie krwi, redukuje zły cholesterol i reguluje poziom cukru.

Cebula biała jest warzywem, które przez jednych jest uwielbiane, a w innych budzi niechęć. Ze względu na charakterystyczny, ostry smak i zapach najczęściej stosuje się ją alternatywnie dla przypraw, jako składnik, który poprawia wyrazistość potraw. Znacznie rzadziej jest spożywana w postaci naturalnej, w jednoskładnikowych surówkach czy sałatkach. Ze względu na wyjątkowe bogactwo substancji odżywczych cebula biała czy cebula czerwona powinny znaleźć się w każdej diecie. Dzięki różnorodności odmian, ich walorów smakowych czy stopnia ostrości można dobrać warzywo do własnych gustów kulinarnych lub też przygotować je w postaci duszonej, smażonej czy pieczonej w piekarniku. Do łagodniejszych odmian zalicza się też czosnek askaloński, czyli dobrze znana w Polsce cebula szalotka. Jako dodatek do sałatek znakomita jest też cebula czerwona, która świetnie łączy się z mieszanką sałat, tuńczyka czy łososia, pomidorów i oliwek. Poniżej przedstawiamy produkowane przez nas odmiany cebuli oraz ich wartości odżywcze i zdrowotne.

 

Żółta cebula

Spożywanie żółtej odmiany cebuli wpływa na pobudzenie wydzielania soków trawiennych oraz wzmacnia apetyt i działa moczopędnie. Jest to najbardziej znany gatunek tego warzywa, który zawiera mnóstwo witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy A, B i C, a także krzem, wapń, żelazo i cynk. Z tego powodu w Polsce cebula żółta jest powszechnie stosowana w postaci syropu na odporność i łagodzenie infekcji górnych dróg oddechowych. Natomiast we Francji zupę cebulową uznaje się jako podstawowy element diety cukrzycowej.

 

Biała cebula

Cebula biała jest gatunkiem o chrupkiej strukturze i czosnkowym posmaku. Stąd jej druga nazwa – cebula czosnkowa. Jest odpowiednim produktem nawet dla osób z problemami układu trawiennego i wątroby. Wzmacnia odporność i wykazuje duże właściwości bakteriobójcze. Cebula biała jest powszechnie stosowana w medycynie naturalnej.

 

Cebula czerwona

Cebula czerwona jest popularnym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. Jest znacznie łagodniejsza w smaku od odmiany żółtej, dlatego stanowi doskonały produkt do sałatek. Tak jak inne gatunki tego warzywa, cebula czerwona wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest skutecznym lekarstwem na przeziębienia, a warto też wiedzieć, że zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu. Jej spożywanie wpływa na rozrzedzenie krwi i obniżenie ciśnienia. Udowodnione jest również hamowanie przez nią rozwoju komórek rakowych.

 

Czosnek askaloński (cebula szalotka)

Jako producent tej odmiany cebuli polecamy ją ze względu na wiele znakomitych właściwości zdrowotnych. Być może jest to zasługą faktu, że łączy ona w sobie cechy cebuli i czosnku. Warzywo dostarcza organizmowi szereg minerałów takich jak: jod, miedź, mangan, potas czy też wapń. Zawiera też witaminy z grup A, B, C i E. Jej spożywanie wzmacnia odporność, ale też na przykład obniża ciśnienie krwi, redukuje zły cholesterol i reguluje poziom cukru.

Cebula biała jest warzywem, które przez jednych jest uwielbiane, a w innych budzi niechęć. Ze względu na charakterystyczny, ostry smak i zapach najczęściej stosuje się ją alternatywnie dla przypraw, jako składnik, który poprawia wyrazistość potraw. Znacznie rzadziej jest spożywana w postaci naturalnej, w jednoskładnikowych surówkach czy sałatkach. Ze względu na wyjątkowe bogactwo substancji odżywczych cebula biała czy cebula czerwona powinny znaleźć się w każdej diecie. Dzięki różnorodności odmian, ich walorów smakowych czy stopnia ostrości można dobrać warzywo do własnych gustów kulinarnych lub też przygotować je w postaci duszonej, smażonej czy pieczonej w piekarniku. Do łagodniejszych odmian zalicza się też czosnek askaloński, czyli dobrze znana w Polsce cebula szalotka. Jako dodatek do sałatek znakomita jest też cebula czerwona, która świetnie łączy się z mieszanką sałat, tuńczyka czy łososia, pomidorów i oliwek. Poniżej przedstawiamy produkowane przez nas odmiany cebuli oraz ich wartości odżywcze i zdrowotne.

 

Żółta cebula

Spożywanie żółtej odmiany cebuli wpływa na pobudzenie wydzielania soków trawiennych oraz wzmacnia apetyt i działa moczopędnie. Jest to najbardziej znany gatunek tego warzywa, który zawiera mnóstwo witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy A, B i C, a także krzem, wapń, żelazo i cynk. Z tego powodu w Polsce cebula żółta jest powszechnie stosowana w postaci syropu na odporność i łagodzenie infekcji górnych dróg oddechowych. Natomiast we Francji zupę cebulową uznaje się jako podstawowy element diety cukrzycowej.

 

Biała cebula

Cebula biała jest gatunkiem o chrupkiej strukturze i czosnkowym posmaku. Stąd jej druga nazwa – cebula czosnkowa. Jest odpowiednim produktem nawet dla osób z problemami układu trawiennego i wątroby. Wzmacnia odporność i wykazuje duże właściwości bakteriobójcze. Cebula biała jest powszechnie stosowana w medycynie naturalnej.

 

Cebula czerwona

Cebula czerwona jest popularnym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. Jest znacznie łagodniejsza w smaku od odmiany żółtej, dlatego stanowi doskonały produkt do sałatek. Tak jak inne gatunki tego warzywa, cebula czerwona wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest skutecznym lekarstwem na przeziębienia, a warto też wiedzieć, że zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu. Jej spożywanie wpływa na rozrzedzenie krwi i obniżenie ciśnienia. Udowodnione jest również hamowanie przez nią rozwoju komórek rakowych.

 

Czosnek askaloński (cebula szalotka)

Jako producent tej odmiany cebuli polecamy ją ze względu na wiele znakomitych właściwości zdrowotnych. Być może jest to zasługą faktu, że łączy ona w sobie cechy cebuli i czosnku. Warzywo dostarcza organizmowi szereg minerałów takich jak: jod, miedź, mangan, potas czy też wapń. Zawiera też witaminy z grup A, B, C i E. Jej spożywanie wzmacnia odporność, ale też na przykład obniża ciśnienie krwi, redukuje zły cholesterol i reguluje poziom cukru.