Marchew
Marchew jest jednym z najpopularniejszych warzyw, od stuleci stosowanym w polskiej kuchni. Można ją podać nawet bardzo małym dzieciom, dzięki czemu jest to jedno pierwsze warzywo, jakie trafia do diety niemowlęcej. Może też być spożywana w najróżniejszej postaci, począwszy od surówek i sałatek, przez wyciskane soki, po warzywo w postaci gotowanej, duszonej czy pieczonej na wiele sposobów. Marchew, podobnie jak cebula żółta, pietruszka czy por, stanowi też podstawę tzw. włoszczyzny, czyli podstawowego zestawu warzyw wykorzystywanego jako baza wywar na zupy i sosy. Jako producent marchewki doskonale znamy jej walory i wiemy, jakie odmiany najlepiej znoszą warunki upraw, nadają się do wyciśnięcia soków czy przetwarzania. Dlatego starannie dobieramy asortyment, dostarczając naszym klientom tylko najlepszej jakości warzywa.
Wartości odżywcze marchwi
Marchew nie bez powodu cieszy się taką popularnością i jest polecana przez dietetyków. 100 gramów tego warzywa ma jedynie 41 kcal i zawiera nierozpuszczalne włókna celulozy, dzięki czemu doskonale sprawdza się w niskokalorycznych dietach. Po ugotowaniu jest lekkostrawna, a w stanie surowym – stanowi prawdziwą kopalnię wartościowych składników. Można w niej znaleźć białka, tłuszcze i węglowodany, witaminy A, z grupy B, C, E, H, K i PP, kwas foliowy i jabłkowy, flawonoidy, kumaryny, alkaloidy, pektyny, związki o działaniu insulinopodobnym oraz wiele minerałów – żelazo, sód, fosfor, wapń, potas, magnez, miedź, cynk, kobalt, mangan i siarkę. Jako producent marchewki polecamy również jej walory zdrowotne. Do najważniejszych zaliczają się działanie przeciwcukrzycowe oraz przeciwpasożytnicze. Regularnie spożywana marchew reguluje trawienie i obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki bogatej zawartości witamin, karotenu i soli mineralnych m.in. zwiększa odporność organizmu oraz poprawia jakość skóry. Ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Używa się jej do produkcji kremów, kosmetyków do opalania i perfum.